Какво е интелигентна карта

Смарт картата е гъвкава пластмасова карта, обикновено изработена от PVC, която съдържа една или повече вградени интегрални схеми. Интегрираната схема в смарт картата често се нарича ICC, Smart Chip Chip, Smart Chip модули или Secure Microcontroller (Secure MCU), докато смарт карти често се наричат смарт карти, чип карти, IC карти, ICC или CPU карти.

Физическите характеристики на дадена Smart карта се определят от ISO / IEC 7816-1 ("Идентификационни карти - Карти с интегрални схеми - Част 1: Карти с контакти - Физически характеристики"), докато местоположенията и размерите на контактите са определени от ISO / IEC 7816-2 (Идентификационни карти - Карти с интегрални схеми - Част 2: Карти с контакти - Размери и местоположение на контактите).

Контактните смарт карти обикновено не съдържат никаква батерия, а захранването, необходимо за работа, се осигурява от четци за четец на карти, които действат като комуникационна среда между смарт картата и хоста (например смартфон, компютър, ПОС). Свържете се с интерфейса на четците за четец на карти с помощта на смарт карти с помощта на до осем PIN кода, докато четците за четец за свръзки без контакт не изискват физически контакт с картата. Подложките за контакт на картата са позлатени и два от тях (RFU) обикновено не се използват.

Докато позицията, минималните и максималните размери и местоположението на контактната подложка са стандартизирани, оформлението на контактната подложка може свободно да се проектира от производителя на чипове или от продавачите на карти.

Подложките за контакт са свързани към чипа посредством изключително тънки свързващи проводници, които са заровени в капсулиращата смола.

Изглед в напречен разрез на структурата и опаковката на чип смарткарта

Смарт карти могат да бъдат класифицирани според вида на чипа, имплантиран в картата и как картата обменя данни с четец на карти. Илюстрацията по-долу пояснява класификацията:

Карти MCU / Микропроцесорни карти

Микропроцесорните карти вграждат микромодула, съдържаща един или повече силициеви интегрални чипа с памет и микропроцесор. Микропроцесорните карти имат възможности за обработка на данни и са концептуално еквивалентни на компютър със собствена операционна система, наречена операционна система за карти (COS), файлова система и приложения. Няколко приложения могат да бъдат заредени на MCU карта.

Карти с памет

Чипът на картата с памет задържа и съхранява данните в EEPROM или Flash памет, но няма процесор и следователно няма възможности за обработка. Карти с памет са сигурна и популярна алтернатива на карти с магнитна лента.

Екранни карти

Екранните карти са смарт карти, които в допълнение към стандартния чип включват поне батерия, допълнителен чип и LCD дисплей, който се използва за показване на тайни ключове или еднократни пароли.

Безконтактни смарт карти

Безконтактна смарт карта вгражда интегрални схеми и поне една антена, която комуникира с терминала чрез радиовълни.

Хибридни карти

Хибридната карта е вид смарткарта, която вгражда два чипа, една комуникация чрез контактния интерфейс и втора, която се използва за комуникация чрез безконтактен интерфейс. Хибридните карти понякога се наричат "близнаци". Макар и все още на пазара, употребата им е в постоянен спад.

Смарт карти с двоен интерфейс

Смарт карта с двойна интерфейс, позната също като Combi Card) е вид смарткарта, вграждаща един чип, способен да управлява както контакта, така и безконтактния интерфейс.

Експлодиран изглед на смарткарта с двоен интерфейс.

Мултикомпонентни карти

Многокомпонентните карти са смарт карти, които освен стандартния чип съдържат един или повече електронни компоненти, например батерия, LCD дисплей, сензор за пръстови отпечатъци.