Машина за продажба на билети (TVM)

Билетна машина , известен също като машина за продажба на билети (TVM) , е автомат за продажба на билети . Например, билетните машини дават билети за влакове в железопътни гари , транзитни билети на метростанции и трамвайни билети на някои трамвайни спирки и в някои трамваи. Типичната транзакция се състои в това, че потребителят използва интерфейса на дисплея, за да избере вида и количеството на билетите и след това да избере метод за плащане, както на каса , така и на кредитна / дебитна карта или смарткарта . Билетите или билетите се отпечатват и се предоставят на потребителя.

За да се насърчи използването на билетни машини и да се намали необходимостта от продавачи, цените на машините в някои случаи могат да бъдат по-ниски от цените на билетите.

В много страни, където влаковете и билетите за градски транспорт функционират до голяма степен в системата на честта (с принудително изпълнение от проверяващи инспектори или диригенти), има и машини в станции (или в превозни средства) само за валидиране на билети. Това е така, когато човек купува билет предварително и решава да го използва по-късно. Обикновено билета се маркира с време, за да се определи неговият период на валидност. Често срещан проблем е забравянето да се валидира и след това да бъде наложено глоби, сякаш никой не е имал билет.

Билетни машини, които са извън употреба или приемат само "точна промяна", водят до загуби за доставчиците на транспортни услуги. Билетите в трамваите в Мелбърн например често не се променят, когато пътниците използват по-голямо съотношение от монети от $ 2 и 50c, изчерпвайки машината за билети с по-малки деноминации за монети (10c, 20c). Пътниците не трябва да купуват билети за трамваи, когато машините за билети изчезнат.

Такива машини обикновено не се използват в Съединените щати. Почти всички американски масови транзитни мрежи, опериращи в системата на честта, очакват потребителите да си купят билети непосредствено преди използването им; редовните ездачи могат да избегнат това неудобство чрез закупуване на време минава предварително (често от едни и същи машини, които продават дневни или еднократни билети). Напоследък обаче шепа регионални железопътни системи като Metrolink са приели използването на валидационни машини за поне някои типове билети.

Билетите често се използват при паркиране на автомобили, както и тези, които издават безплатни билети - например тези за виртуално чакане .