Лондон стартира първата схема за безконтактни плащания в света за улични изпълнители

Тук е жертва на безполезно общество, за което може би не сте си помислили: скромният уличен изпълнител. В края на краищата, ако повече от нас си плащат смартфони и безконтактни карти, как можем да дадем резервна промяна на музикантите в метрото? Лондон има едно решение: нова схема, която облекчава изпълнителите с безконтактни платежни терминали.

Проектът стартира този уикенд от кмета на града Sadiq Khan и е съвместна работа с Busk In London (професионално звено за автобуси) и шведската платежна фирма iZettle (закупена този месец от PayPal за 2,2 млрд. Долара). Избрани няколко изпълнители са тествали безконтактни читатели на iZettle по улиците през последните няколко седмици и сега Хан казва, че схемата ще бъде въведена в 32-те квартали на Лондон.

Шарлот Кембъл, уличен изпълнител на пълен работен ден, който беше част от процеса, каза пред BBC News, че новият "има значително влияние върху приноса". Каза Кембъл: "Повече хора, отколкото когато и да е, често, когато човек прави, друг следва. "

Читателите трябва да бъдат свързани със смартфон или таблет и да приемат плащания с фиксирани суми (определени от отделния изпълнител). Те работят с безконтактни карти, телефони и дори smartwatches. Все още няма подробности колко читатели ще бъдат предоставени на уличните изпълнители в Лондон или дали те ще трябва да плащат на самите читатели.

Въпреки че физическите лица понякога създават свои безконтактни платежни системи (и в Китай, не е необичайно да виждат улични изпълнители и просяци да използват QR кодове, за да изискват мобилни съвети), това изглежда е първата схема от този вид, ръководена от градски орган.

"Бускинг помага на нововъзникващите художници да усъвършенстват таланта си и им дава възможност да представят пред огромен брой хора", каза Хан в прессъобщение. "Радвам се, че iZettle избра Лондон, за да стартира тази новаторска схема - позволявайки на артистите да приемат дарения чрез плащане с карти, както и пари в брой. Сега повече лондончани ще могат да покажат подкрепата си за блестящите, талантливи улични изпълнители на столицата. "

Въпреки че уличните изпълнители ще могат да се адаптират към тази промяна, също си заслужава да мислим за онези, които няма да го направят, като бездомните. Експерти твърдят, че ако монети и банкноти изчезнат от улиците на града, това ще бъде още една бариера, която ще предпази лишените от обществото. Ако нямате банкова сметка или достъп до интернет, как би трябвало да живеете в свят без пари? Това е въпрос, на който все още трябва да отговорим.